Albumcover From and to Infinity

From and to Infinity – persquotes

“Boi Akih onderscheidt zich opnieuw van elke andere stijlgenoot….Dit album is wederom een glansrijke parel aan een oneindig parelsnoer…….. Want je hóórt de zee, het land en de haven. En beleeft daarmee de vreugde die alleen majestueuze muziek je kan schenken.”
Volledige recensieJazzNu  januari 2024

“Vijf sterren voor Akihary”
Volledige recensieZING magazine december 2023

“Akihary is een originele en zeer getalenteerde zangeres en klankkunstenaar, en samen met Brouwer is ze uitgegroeid tot een van de toonaangevende vocale artiesten van Europa….. Hun nieuwste release toont aan dat dit een uiterst creatieve en opwindende band is, die hedendaagse improvisatiemuziek op een uitstekende manier combineert met de muziek uit Akihary’s thuisland. Een album dat onze concepten van geïmproviseerde muziek op een uitstekende manier verbreedt!
Volledige recensie (Noors) – Salt Peanuts oktober 2023

“In alles horen we de stem van Monica Akihary, die kan verleiden, ontroeren en soms rauw tekeergaan als de muziek erom vraagt. Dat, met het uitgekiende componeer- en arrangeerwerk van Niels Brouwer en het uitzonderlijke improvisatietalent van alle vijf de muzikanten, maakt ‘From And To Infinity’ misschien wel tot het meest imposante album in het toch al niet misselijke oeuvre van Boi Akih.”
Volledige recensie  – Jazzflits augustus 2023

“Er zijn momenten op het album van zowel meditatieve rust, als van effectieve solistische hectiek, maar belangrijker is nog dat de veelvormige suite met de vele verrassende improvisatiemomenten op verschillende manieren kan worden genoten. Een bijzondere luisterervaring omdat ook lekker buiten de lijntjes gekleurd wordt.”
Volledige recensieJazzism augustus 2023

“De band haalt het maximale uit het instrumentarium door hele gedurfde klankcombinaties aan te gaan. Ook fijn is de rust waarmee ze spelen: de acht stukken zijn kalm en geconcentreerd opgebouwd. Spannende dissonanten worden afgewisseld met pakkende, soms zelfs lieflijke melodieën. From and to infinity is een erg verrassende en opwindende plaat.”
Volledige recensie Trouw juni 2023

Monica Akihary © Maarten Mooijman

Selectie interviews en live verslagen

Vocalist Monica Akihary krijgt de Boy Edgarprijs
Ze is een musicus die „actief het avontuur opzoekt en niet stopt waar het schuurt”.
Lees hier het hele interviewNRC juni 2023

BOI AKIH Op zoek naar essentie
Lees hier het hele interviewHEAVEN Magazine oktober 2023

Doen wat je voelt
“Tijdens het NSJF gaf een stralende Monica Akihary met BOI AKIH een van de meest opwindende concerten van het festival.”
Lees hier het hele interviewJAZZISM Magazine december 2023

Van intieme emotie tot free jazz
Concertverslag uitreiking Boy Edgarprijs
Lees hier het hele verslagJazznu december 2023

Met een breed palet aan klanken en bijzondere samenwerking liet Akihary horen waarom de prijs meer dan verdiend is
“De muziek van drie andere stukken uit het repertoire krijgt nu in de nieuwe arrangementen van Niels nu een mysterieus, soms Gil Evans-achtige signatuur met een flinke groove. Er is ruimte voor spetterend solowerk van vooral de jonge trompettist Peter Somuah en tenorsaxofonist Yedo Gibson. Ook Niels treedt nu even op de voorgrond met bevlogen gitaarwerk.”
Concertverslag uitreiking Boy Edgarprijs – Jazzism december 2023
Lees hier het hele verslag

Stemkunstenaar met lef
“Dan volgt een improvisatie van een trio met Monica, Niels en Ruben Kieftenbelt op modulaire synthesizer. De drie hebben van te voren niets afgesproken. Monica
toont haar veelzijdigheid en haar groot bereik. Ze laat horen dat ze haar inspiratie soms vindt in geluiden om haar heen, de natuur, een stationshal, verkeerslawaai. Hier klinkt een stemkunstenares die veel naar Sarah Vaughan heeft geluisterd en naar Linda Sharrock , uit de NY avant-garde scene.”  Jazz Bulletin

Cover album Storyteller

Storyteller – persquotes

Concerto
Juli 2021

“A formation full of curiosity, energy and character.”
volledige recensie

Jazzism
Feb 2021

“Boi Akih heeft altijd een fascinatie voor bijzondere klanken gehad, teweeggebracht door ongewone instrumenten.”

“..Composities van Brouwer vormen folk-achtige raamwerken die veel ruimte laten voor mooie klanknuances in het samenspel. De muziek van Boi Akih is tijdloos en sprookjesachtig.”
Volledige recensie


Heaven Magazine

Feb 2021

“… trakteerde het al ruim 22 jaar bestaande Boi Akih op een fenomenaal concert, …waar sublieme instrumentale interactie samenkwam met Akihary’s vocale schoonheid en emotie.”
“Hoogstaande muziek die ondanks zijn veelal lichte toon niet lichtgewicht is, maar juist daardoor heel veel draaibeurten verdraagt zonder te gaan tegenstaan.”
Volledige recensie


All About Jazz

Feb 2021
“Storyteller is a wonderfully resonant blend of cultures and textures which hails traditions and innovations alike. Akihary and Brouwer have always shown deep respect for tradition but know, too, that without evolution there is stagnation. Above all, however, the music is a tale of ingenuity, loss, resilience and, ultimately, of triumph.”
Volledige recensie


JazzNu

Jan 2021

“..evenwichtigheid, durf, nieuwe muzikale inzichten en een intrigerende mix van gecomponeerde en vooral geïmproviseerde muziek ”

” haar scats zijn onvoorspelbaar, overlopend van rijpheid en confronterend binnen het concept dat Boi Akih voorstaat. In het stuk Imaginary Journey bouwt zij een indrukwekkend duo op met Niels Brouwer, die op zijn beurt met zijn volstrekt eigen gitaargeluid sfeer en vakmanschap het kwartet tot een hoge macht verheft.”

“..compositie(s). Die zijn alle van de hand van Niels Brouwer, Monica Akihary tekende voor de teksten. Ook al van topkwaliteit, die nog een extra zetje meekrijgt, doordat ze zijn toegevoegd aan het cd-boekje. Waarmee Boi Akih tot in de kleinste details uitgekiend vakmanschap vertoont, dat de grootste Nederlandse jazz- en improvisatie-ensembles danig naar de kroon steekt.
Volledige recensie


Salt Peanuts

Dec 2020

“Storyteller” is another great album from Boi Akih, and if you get the opportunity to hear the two, three or the whole “hurven” (band) live nearby, sometime after corona has left us,
then you should grab the chance. I can guarantee you a delightful concert.
Volledige recensie (Noors)


Music Frames

Dec 2020

“Het nieuwste album Storyteller van Boi Akih zou op de valreep van 2020 zomaar het beste album van dit jaar kunnen worden of nu al de meest innoverende Cd van 2021.”

“Boi Akih houdt de bezetting klein en intiem wat zich uit in muziek die excelleert in ‘met het minimale, het maximale bereiken.”

“Storyteller staat vol muzikale vertellingen die opwindend en beladen zijn, maar ook sprookjesachtig, theatraal, gedragen en zelfs plechtig. Tien wereldverhalen die zijn samengebracht op een tot de verbeelding sprekende CD, met een weelderig scala aan muziek waar je met gemak een heel jaar mee vooruit kunt!”
Volledige recensie


Trouw

Dec 2020
Lees Mischa Andriessen Tipt


Mixed World Music

Nov 2020
“Boi Akih presenteert Storyteller
Nieuw album ten doop gehouden in Bimhuis”
Lees hier de concertrecensie


Co Live! NPO Soul & Jazz / NTR

Monica vertelt bij Co Live over Storyteller (vanaf 12:21)