about_nl

Boi Akih ontstond in 1997. Gitarist, componist Niels Brouwer en vocalist Monica Akihary vormen de kern van Boi Akih. De twee hebben een heel eigen repertoire voor het ensemble ontwikkeld, waarbij de culturele ‘oorsprong’, muziek-tradities uit de Molukken, Sunda, Bali (Indonesië), Nederlandse (Europese) jazz en geïmproviseerde muziek, klassiek Indiase muziek en Afrikaanse traditionele muziek de basis vormen voor compositie, vrije improvisatie en tekst. Inmiddels is Boi Akih uitgegroeid tot een ensemble met een opvallend eigen stem en een onmiskenbaar eigen muziekidioom.

De zoektocht naar de ‘eigen’ oorsprong heeft geleid tot het unieke geluid van Boi Akih. Klankonderzoek, compositie(-vormen), improvisatie en performance zijn vanaf het ontstaan van het ensemble essentiële punten. De ontwikkeling van de geheel eigen zangstijl van Monica Akihary én gitaarstijl van Niels Brouwer geven klanken en elementen uit verschillende muziektradities een nieuwe betekenis binnen het nationale en internationale muzikale landschap.

De teksten van Brouwer en Akihary worden in 1998 een fenomeen genoemd binnen de linguïstische wereld. Hoewel de muziek van Boi Akih subtiel refereert naar de Molukse wortels, is het vooral de taal Haruku waarmee Akihary haar eer betoont aan haar erfgoed. Zij schrijft en zingt in haar vaders moedertaal, deze taal werd door de wetenschappelijke wereld beschouwd als moribund. Sindsdien werken Brouwer en Akihary samen met linguïsten afkomstig uit Nederland en Australië die het Haruku bestuderen. Met hun hulp en steun houdt Boi Akih niet alleen het Haruku in leven, maar gebruikt de taal ook in de meest authentieke vorm: poëtische zelfexpressie.

De Franse pers recenseerde de CD Uwa I en schreef: ‘De combinatie van de Europese, Indiase en Indonesische cultuur aan de ene kant en van de jazz aan de andere kant, geeft Boi Akih een uniek geluid, een niet te imiteren kleur, binnen het actuele muzikale landschap’. Ook de Duiste pers is vol lof over het vernieuwende geluid van Boi Akih: ‘Vier muzikale wereld-beschouwingen, die overtuigend grooven, maar ook een nieuw concept van culturele symbiose creëren door improvisatie’.